Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Blog

 

 

Kaj posebnega lahko plezalcem/turistom ponudimo v Sloveniji?

Danilo Tic

V Sloveniji lahko ponudimo plezalcem plezališča, ki zadovoljijo zelo različne potrebe plezalcev. Plezalci lahko obiščejo slovenska plezališča v vseh letnih časih in najdejo različne smeri in razmere za plezanje. Alpe ponujajo na tisoče raznih smeri. Plezališča so zelo dobro opremljena in imajo primerne vodnike v knjižni in internetni obliki. Dokaj enostavno jih je dobiti. Podobno je s plezalnimi vodniki za velike stene. Ravno tako so dostopne trgovine s plezalno opremo, kjer lahko dobijo opremo vseh vodilnih svetovnih znamk. V bližini prenočišč so tudi nastanitvene kapacitete, kjer lahko prespijo po budžetnih ali luksuznih cenah. Zgoraj naštete komponente povezane s plezanjem lahko dobite v Avstriji, Italiji, Španiji, Franciji itd.

Za Slovenijo je posebna značilnost to, da so od najvišje ležečih plezališč ali sten, ki jih lahko turisti/plezalci plezajo, malo oddaljeni. V primeru ohladitve pridejo do toplejšega podnebja ob Jadranskem morju v zelo kratkem času (1 do 2 uri). Poletni vročini se lahko umaknemo na področja, kjer je senca in nižje temperature.

Kaj bi morali plezalcem/turistom v Sloveniji ponuditi in nimamo?

V primeru slabega vremena nimamo alternativ za zadrževanje aktivnih turistov plezalcev, saj nimamo ustreznih plezalnih notranjih (indoor) objektov, da bi jih zadržali pri nas. Izjeme so BricAlp, Plezalni center Ljubljana, Stena,  ki pa so v primeru, da so turisti v Logarski dolini, Bovcu ali v Krajnski gori, neuporabni. Omenjeni centri so zgrajeni izven šolskih telovadnic. Menim, da bi morali turistični centri zgraditi vsaj nižje notranje balvane, kjer bi njihovi turisti plezalci preživeli hladne, deževne in neprijazne dneve. Povezati bi jih bilo potrebno s fitnes kapacitetami, ki jih v takšnih centrih ponavadi imajo.

Moje razmišljanje je spodbudil statistični podatek, ki kaže, da se v ZDA s notranjim (indoor) plezanjem ukvarja 4,6 mio ljudi, kar je 1,5% vse populacije. Če to preslikamo na evropsko populacijo zagotovo pridemo do osupljivih številk, ki predstavlja tržno nišo.

Potrebno bi jo bilo skrbno proučiti in na njej nekaj narediti.

Danilo Tič

P1000524.JPG