Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Blog

 

 

Poslovna igra

Danilo Tic

Uspešno poslovanje je vrsta poslovne igre, kjer je izid negotov. Vse igre so povezane s cilji. Cilj nastane, ko želimo iz začetnega stanja (Začetek) preiti do stanja, ki ga hočemo doseči (Konec). To opravimo z vmesnimi koraki, katerih napredovanje je pogojeno z vzroki in posledicami. Ti koraki so lahko povsem preprosti ali pa zahtevajo kompleksno delovanje, ki nas pripelje do uresničitve željenega cilja. Korake izvajamo v določenem okolju, ki je razpeto med začetkom  in koncem našega procesa.

Poslovanje in poslovne igre lahko primerjamo z delovanjem v goram, saj vse te dejavnosti povezuje negotovost. V gorah mnogokrat prispemo na novo področje ponoči, v slabem vremenu ali megli. Čeprav vemo, kam želimo priplezati, postanejo zaradi danih okoliščin cilji nejasni, saj nič ne vidimo, okolja, v katerem delujemo,  ne vidimo. Nejasni cilji povzročijo, da si zastavimo vmesne izzive, ki nas peljejo v smer nejasnega cilja. Pri tem se učimo po korakih. Da navdušimo sodelujoče morajo biti vmesni izzivi otipljivi in si jih je možno predstavljati zato, da jih čutimo in jih delimo. To dvigne našo motivacijo za izvedbo. V gorskem okolju preverjamo, raziskujemo in/ali ekspiremintiramo, kam nas bo pripeljalo delovanje. Vsak vmesni izziv, ki ga začnemo, ga tudi končamo z zaključki, odločitvami in dejavnostmi. S tem usmerjamo naš položaj  in raziskujemo naše dejavnosti.

poslovna_igra_danilo_tic

Poslovno okolje je kot gorsko okolje, vsakodnevno je izpostavljeno ekstremnim pogojem, kot so:

  • prebojne inovacije, ki vplivajo na cele panoge (primer glasbene panoge, založništvo in podobno),
  • zahteve   avtomobilskih  verig, ki hočejo vsakoletno  zniževanje cen podizvajalcev sestavnih delov,
  • padanje cene letalskih prevozov, ki so padle v 20 letih za nakajkrat.
Poslovna_igra_danilotic

Kako se odzvati na te razmere, ki često povzročijo, da so cilji nejasni? (kot bi bili na Triglavskih podih v popolni megli in bi si reševali golo življenje namesto, da se povzpnete na vrh Triglava). Uporabite nove strategije zato, da spremenite poslovno igro in se izognete takšnim situacijam.

Poslovna_igra_danilotic

Če želite vedeti, kje se trenutno nahajate, izponite vprašalnik!